Diş Sıkma ve Çene Eklemi

Diş Sıkma ve Çene Eklemi

Gece Plağı - Diş Sıkma ve Eklem Problemleri...

 

GECE PLAĞI - TEMPOROMANDİBULAR EKLEM SPLİNTİ (OKLÜZAL SPLİNT)

Neden çene ekleminde ağrı olur?

Çene eklemi rahatsızlıkları, çene kasları ve eklemlerdeki fonksiyon bozukluğu, çenelere yönelik çarpma, vurma, darbe ve kaza gibi travma yaralanmaları, eksik veya kotü dizilimli dişler, çene kapanışındaki sorunlar, ileri düzeyde diş aşınmaları diş sıkma ve/veya gıcırdatma, duygusal stres ve psikolojik v.b. sorunlar gibi nedenlerden kaynaklanabilir.

Çene eklemimde problem olduğu nasıl anlayabilirim?

Belirti olarak, baş ve boyunda gerilme hissi ve ağrı, kulaklarda çınlama ve/veya ağrı, baş ağrısı, eklem hareketlerinde kısıtlılık, gıdaları çiğneyememe ve çeşitli eklem sesleri gibi durumlar ortaya çıkar.

Röntgen yada başka bir teşhis yöntemi kullanılır mı?

Ayrıntılı değerlendirme gereken hastalardan ek olarak tomografi ya da manyetik rezonans görüntüleme alınabilir. Ayrıca , tanı ve/veya tedavide Protetik Diş Tedavisi Uzmanı, Ağız Diş ve Çene Cerrahı, Ortodonti Uzmanı, Psikolog, Psikiyatrist, Fizik-Tedavi Uzmanı gibi uzmanlarla beraber çalışmak gerekebilir.

Çene eklemi ağrılarının tedavi yöntemleri nelerdir?

  • Gece uyurken ya da gün içinde dişlerini sıkan ve gıcırdatan hastalara öncelikle en basit yol olarak önce gece plağı yapılmaktadır. Eklemde ses ağrı ve ağız açıklığında azalma olduğu durumlarda ilaç tedavisi ile birlikte temporomandibular eklem splinti yapılmaktadır.
  • Tedavide dişleri aşındırarak, dişlerdeki aşınma odaklarının belli seviyeye getirilmesi gerekebilir ve bu tedavi dişlerde ileri, ek diş tedavilerini (diş dolguları, kanal tedavisi, sabit protezler gibi) gerektiren diş hassasiyetine neden olabilir.
  • Tedavide antienflamatuar, kas gevşetici ve sedatif gibi çeşitli ilaçlar önerilebilir. Sürekli kullanmakta olduğunuz ilaç ve/veya genel sağlığınız ile ilgili rahatsızlığınız varsa, hekiminizi mutlaka bilgilendiriniz.
  • Eğer gerekirse hasta tedavi amacıyla psikolog, psikiyatri veya fizik tedavi uzmanlarına yönlendirilebilir.

Gece plağı ve temporomandibular eklem splinti hangi faydaları sağlar?

Öncelikle kas boyunda uzama meydana geldiğinden eklemde rahatlama meydana gelir. Ayrıca diş gıcırdatma ve sıkmaya karşı dişler korumaya alındığından dişlerde oluşabilecek hasarlar azalır.

Gece plağı ya ya temporomandibular eklem splinti alerji yapar mı?

Bu materyaller bazı hastalarda alerjiye neden olabilir, bu gibi bir durumda hastanın hekimini bilgilendirmesi gerekir.

Gece plağı ya datemporomandibular eklem splintini nasıl kullanırım?

Hasta, splintini hekiminin açıkladığı şekliyle, önerilen zamanlarda kullanmalıdır. Hasta, başlangıçta apareye uyum sağlamakta zorlanabilir ancak zamanla bu duruma alışır. Apareylerin kullanımı, bakımı ve kontrolleri ile ilgili önerilere mutlaka uymanız gerekir.

Gece plağı ya datemporomandibular eklem splintini değiştirmem gerekir mi?

Kuralına uygun kullanılsa bile aparey malzemesinde bir süre sonra değişiklikler meydana gelebilir ve yenilenmesi gerekir. Yenilenmesi durumunda mali bedeli hasta tarafından karşılanır. Doğru kullanılmayan ve hekim tarafından denetlenmeyen splintler dişlerde kaymaya ve/veya ağrıya neden olabilir.

Gece plağı ya datemporomandibular eklem splintini nasıl temizleyebilirim?

Yumuşak bir fırça yardımıyla takmadan önce ve çıkardıktan sonra sabun ile fırçalayınız. Splintinizin temizliği için size önerilen temizleme talimatlarını mutlaka uygulayınız. Kullanmadığınız zamanlarda içinde temiz su bulunan bir kapta bekletiniz. Splintinizin kuru kalması yapısındaki maddenin bozulmasına yol açar.

Gece plağı ya datemporomandibular eklem splintinin tedavi süresi ne kadardır?

Gece plağında, ölçü ve teslim seansı olarak 2 seansta teslim edilir.

Temporomandibular eklem splintinde ise ölçü ve teslim seansının yanı sıra splinte ekleme çıkarma yapmak amacıyla, hastanın periyodik olarak kontrollere gelmesi gerekmektedir.

 

BRUKSİZM (DİŞ SIKMA ALIŞKANLIĞI) VE EKLEM PROBLEMLERİ

Bruksizm nedir?

Toplumdaki bireylerin çoğunda görülen farkında olmadan diş sıkma ve diş gıcırdatma alışkanlığı oldukça rahatsız edici ve çene eklemine, dişlere zarar verici bir durumdur. Özellikle geceleri uyurken çeneyi kapatan kasların aktif olmasıyla sürekli ve kuvvetli bir ısırma kuvveti mevcuttur.

Bruksizmin sebepleri nelerdir?

Stres ve yorgunluk en önemli etkendir. Bazı durumlarda psikolojik travmalardan sonra görülebilir veya mevcut durum daha agresif hale gelebilir?

Bende Bruksizm olduğunu nasıl anlarım?

Sabahları uyandığınızda çenenin geniş bir alanına yayılan sinsi bir ağrı olabilir. Gerilim tipi baş ağrısı olabilir. Özellikle uzun dönem geçtikten sonra alt ve üst dişleriniz aşınmadan dolayı aynı seviyeye gelecek şekilde düzleşmiş ve keskin bir hal alabilir. Sizle beraber uyuyan yakınınız dişlerinizi gıcırdattığınızı size söyleyebilir.

Nasıl tedavi edilir?

Başlangıç olarak dişlerinizin durumuna göre sert veya yumuşak bir materyalden yapılmış size özel hazırlanmış gece plakları kullanabilirsiniz. Aynı zamanda kas gevşeticiler kullanabilirsiniz. İyileşmeyen vakalarda veya gece plağını kullanamayan hastalarda botoks uygulaması yapılabililir.

Botoks uygulaması nedir?

Bir bakteri toksininden elde edilen Botulinum toksin maddesinin ilaç haline dönüştürülmüş formunun yanağın dışından çeneyi kapatan en güçlü kas gruplarının içerisine enkejte edilmesi işlemidir. İlacın uygulamasını takiben kasın fonksiyonunun bir kısmı bloke edilerek diş sıkmanın şiddeti azaltılmaktadır.

Botoks zararlı mıdır, herkese yapılabilir mi ?

İnsan vücuduna uygulanabilir formda hazırlanan ilacın dozu yapılacak işleme göre ayarlandığında hiç bir zararı yoktur. Teşhis edilmiş aşırı alerjik bireyler hariç herkese yapılabilir. Ancak bu işlemler ciddi bir eğitim ve tecrübe gerektirdiğinden mutlaka alanında uzman doktorların yapması gerekmektedir. Kas ve deri anatomisi bilinmeden ve ilacın dozajı doğru ayarlanmadan yapıldığında kalıcı hasarlar oluşabilir.

Botoks uygulaması tekrarlanabilir mi?

İlacın etkisi geçtikten sonra işlemin tekrar uygulanmasının hiç bir zararı yoktur. İlacın etkisinin geçmesi, yapılan kişiye göre değişmekle birlikte 1-1.5 yıl sonra olur.

Çene eklemlerimde açılıp kapanırken ses geliyor, ağrı hissediyorum, ne yapmalıyım?

Temporomandibular eklem dediğimiz çene ekleminde alt çene kemiği ve üst çene kemiği arasında elastik bir bant vardır. Bu üç yapı sağlıklı bireylerde uyum içinde çalışır. Eğer bu uyum bozulursa ilk başlarda çene açılırken ağrı ve kasılmalar olur. Durum kötüleştikçe açıp kapatırken ‘klik’ sesi gelmeye başlar, bazı bireylerde çene zor açılır ve açılıp kapanırken ağrı olur. Eklemin yapısı bozuldukça çenenin hareketlerinde sağa veya sola doğru kaymalar olur, çeneyi açtıktan sonra alt çene eklemdeki yerinden öne doğru çıkar ve kilitlenerek geri kapatamaz hale gelinir. Bazı durumlarda da ya hiç açılmaz ya da çok az açılır. Bunlardan bir veya daha fazlasını yaşıyorsanız çene ekleminde sorun yaşıyorsunuz demektir. En kısa zamanda bir çene cerrahisi uzmanına muayene olmalısınız.

Bu tür rahatsızlıklar nasıl tedavi ediliyor?

İlk önce sorunun kaynağını bulmak gerekir. Bazı dişsiz hastalarda kapanış bozulduğunda bu sorun sıklıkla ortaya çıkar. Tedavisi de dişsizliğin size en uygun tedavi yöntemleriyle çözülmesidir.

Dişlerde çapraşıklıktan dolayı kapanış bozukluğu olduğunda ortodontist ile çene cerrahı birlikte bu durumu çözebilir.

Bazı durumlarda gömülü 20 yaş dişlerinin ağrısı tüm çeneye özellikle eklem bölgesine yayılabilir. Gömülü dişlerin çekimi ile durum düzelebilir.

Eklemin yapısında bir bozulma ve buna bağlı çenede kayma olduğunda size özel hazırlanmış gece plakları ile eklemdeki yapıların normal pozisyona gelmesi sağlanarak durum düzeltilebilir.

Eklem yapısında ileri derecede bozulmalar olduğunda eklem içi yıkama ve kayganlaştırıcı ilaç enjeksiyonu dediğimiz ‘Artosentez’ tedavisi ile birkaç seans sonunda ağrılarınızdan kurtulabilirsiniz.

Aşırı derecede diş sıkması olduğunda ekleme çok fazla yük gelmesi söz konusudur. Bu durumda çeneyi kapatan kasların aktivitesini azaltmak için gece plağı veya eklem splinti yapılabilir. Bu konuyla ilgili detaylı bilgiyi sitemizde Protetik Diş Tedavisi bölümünde bulabilirsiniz.